ΑΚΜΗ

Τι είναι η ακμή;

Η ακμή είναι το συνηθέστερο δερματολογικό πρόβλημα στους εφήβους. Χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων. Η νόσος εντοπίζεται σε περιοχές πλούσιες σε σμηγματογόνους αδένες (κυρίως πρόσωπο-μέτωπο-ράχη) και υποχωρεί βαθμιαία στην ενήλικο ζωή.Η ακμή εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών 14-17 ετών για τα κορίτσια και 16-19 για τα αγόρια. Υποχωρεί στις περισσότερες περιπτώσεις μέχρι την ηλικία των 20 ετών, σε λιγότερες μέχρι τα 25 και σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να επιμένει μέχρι την ηλικία των 40 ετών ή και περισσότερο. Σε ορισμένα άτομα, ιδίως γυναίκες, η ακμή μπορεί να μην εμφανιστεί στην εφηβεία αλλά μετά το 20 έτος.
Το καλοκαίρι παρατηρείται βελτίωση της ακμής στο 60% των περιπτώσεων, καμία βελτίωση στο 20% και επιδείνωση στο άλλο 20%. Για τη διατροφή υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις

ακμή

Που οφείλεται η ακμή;

Η αιτιολογία της ακμής είναι πολυπαραγοντική. Από τους παράγοντες που εμπλέκονται στην ακμή είναι η ηλικία, η διατροφή, το κλίμα, το περιβάλλον, το stress και ο αποικισμός των σμηγματογόνων αδένων από το κορυνοβακτηρίδιο της ακμής. Γενετική (κληρονομική) προδιάθεση και ενδοκρινικοί παράγοντες είναι επίσης σημαντικά. Στην ακμή παρατηρείται αυξημένη παραγωγή του σμήγματος και διαφορές στη λιπιδιακή του σύνθεση. Αρχικώς παρατηρείται απόφραξη του στομίου του τριχοσμηγματογόνου πόρου. Το σμήγμα και τα λιπαρά οξέα δρουν ερεθιστικά και δημιουργούν τις βλάβες της ακμής. Ακμή επίσης μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.

ακμή


Οι μορφές της ακμής

Φαγεσωρική ακμή.
Οζώδης ακμή
Kοινή ακμή: Πρόκειται για την πιο συχνή μορφή και εμφανίζεται κυρίως στους εφήβους.
Kυστική ακμή: Eίναι η σοβαρότερη μορφή με κύστεις και μόνιμες ουλές στο δέρμα και εμφανίζεται εκτός από το πρόσωπο, στον αυχένα, στην πλάτη και στον θώρακα. Είναι συχνότερη στους άνδρες και αρχίζει συνήθως μετά τα 18 χρόνια, ενώ δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και σε μικρότερη ηλικία. Παρότι έχει δραματική κλινική εικόνα, η θεραπεία της σήμερα είναι εξαιρετικά αποτελεσματική.
Mετεφηβική ακμή: Eμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες μετά την ηλικία των 18 χρόνων και μπορεί να συνεχιστεί και μέχρι την κλιμακτήριο. H κατάσταση επιδεινώνεται πριν από την έμμηνο ρύση Στις γυναίκες εμφανίζεται επίσης και ειδική μορφή ακμής που είναι επίμονη γύρω από το στόμα, η περιστοματική ακμή. H ακμή επηρεάζεται συχνά από ψυχολογικούς παράγοντες, γι’ αυτό παρατηρείται έξαρση στους μαθητές και τους φοιτητές κατά την περίοδο των εξετάσεων.

Αντιμετώπιση - Θεραπεία της Ακμής

Δίαιτα. Παρόλο που η διατροφή δεν φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο, σε αρκετές περιπτώσεις βλέπουμε πως η συχνή χορήγηση σοκολάτας και λιπαρών τροφών επιδεινώνει την ακμή. Για το λόγο αυτό αν καταστεί αναγκαίο συστήνουμε την μείωση τους.
Καλλυντικά. Υπάρχουν σήμερα στο εμπόριο αρκετά καλλυντικά που θεωρούνται κατάλληλα για το δέρμα με ακμή. Όλα τα καλλυντικά προϊόντα με λιπαρή βάση αποκλείονται.
Το πλύσιμο με υγρό καθαριστικό θεωρείται χρήσιμο στην ακμή για την απομάκρυνση του σμήγματος. Η χρήση αντισηπτικών έχει αποδειχτεί ότι δεν προσφέρει βοήθεια, αφού το μικροβιακό αίτιο βρίσκεται βαθιά στους τριχοσμηγματογόνους αδένες.
Ο καθαρισμός προσώπου με ατμό και διάνοιξη αντενδείκνυται, όπως και η σύνθλιψη, πίεση, ξύσιμο των βλαβών της ακμής, οδηγούν σε επιδείνωση της ακμής, με ουλοποιημένες βλάβες και παραμορφώσεις. Αντίθετα συστήνεται η χρήση απολεπιστικών προϊόντων 1-2 φόρες την εβδομάδα, με σκοπό την απομάκρυνση των ανοιχτών φαγεσώρων.
Τοπική θεραπεία της ακμής. Η τοπική θεραπεία ενδείκνυται για τις ελαφρές και μέτριες  μορφές ακμής όπου μπορεί να έχουμε φαγέσωρες (μπιμπίκια,) και επιφανειακές μόνον φλύκταινες (φουσκάλες) και  μικρότερα οζίδια (σπυράκια). Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται τοπικά είναι το αζελαϊκό οξύ, το ρετινοϊκό οξύ, το υπεροξείδιο του βενζολίου και τα αντιμικροβιακά όπως η ερυθρομυκίνη και η κλινδαμυκίνη.
Συστηματική (από του στόματος) θεραπεία της ακμής. Οι ασθενείς με μέτρια και βαριά ακμή έχουν ανάγκη συστηματικής θεραπείας, συνδυαζόμενης συνήθως με κάποιο τοπικό θεραπευτικό σχήμα. Στη συστηματική θεραπεία ανήκουν αρχικά τα αντιβιοτικά (τετρακυκλίνες, ερυθρομυκίνη) για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα αντιβιοτικά αντιμετωπίζουν το προπιονοβακτηρίδιο της ακμής. Το χαρακτηριστικό τους είναι πως μετά τη λήξη της θεραπείας η ακμή είναι δυνατό να υποτροπιάσει σε κάποιο βαθμό.
 Στις  γυναίκες αν συνυπάρχει ορμονικό πρόβλημα (πολυκυστικές ωοθήκες) χρησιμοποιούνται  αντιανδρογόνα (οξική κυπροτερόνη), συνδυαζόμενο με αντισυλληπτικό (οοιστρογόνο).
Σε σοβαρές περιπτώσεις ακμής ή όταν ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στις άλλες θεραπείες μπορεί να χορηγηθεί ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό φάρμακο, η ισοτρετινοϊνη. Η ισοτρετινοϊνη (παράγωγο της βιταμίνης Α), αντιμετωπίζει σχεδόν όλους τους μηχανισμούς που προκαλούν ακμή και στο 80-90% των ασθενών μπορεί να αποφέρει μόνιμη ίαση, προκαλώντας μόνιμη ατροφία στους σμηγματογόνους αδένες. Το 20% αυτών που λαμβάνουν το φάρμακο υποτροπιάζει και σε αυτούς τους ασθενείς το φάρμακο μπορεί να επαναχορηγηθεί. Το φάρμακο δεν αναστέλλει την ανάπτυξη, μπορεί όμως να επηρεάσει παροδικά τα λιπίδια και την ηπατική λειτουργία, μεταβολές που είναι αναστρέψιμες με την ελάττωση της δόσης ή τη διακοπή του φαρμάκου, γι  αυτό και απαιτείται εργαστηριακός έλεγχος πριν και μετά τη χορήγηση του. Μπορεί επίσης στην αρχή της θεραπείας τα υπάρχοντα σπυράκια να κοκκινίσουν περισσότερο ή να επιδεινωθεί για λίγο η ακμή. Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν ξηρότητα δέρματος και βλεννογόνων (χειλέων και μύτης) κατά τη διάρκεια της θεραπείας, που αντιμετωπίζεται εύκολα με ενυδατικούς παράγοντες. Το φάρμακο είναι τερατογόνο γι αυτό πρέπει να αποφεύγεται η εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της αγωγής και για ασφάλεια 2 μήνες μετά την διακοπή της. Η αγωγή συνήθως διαρκεί 4-6 μήνες μπορεί όμως να διαρκέσει  και περισσότερο. Η διάρκεια της θα εξαρτηθεί από το βάρος του ασθενούς και τη δοσολογία που λαμβάνει. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα  πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο, γι αυτο και η χορήγηση της ισοτρετινοϊνης τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να αποφεύγεται. Η χρήση ενός αντιηλιακού με υψηλό δείκτη είναι απαραίτητη.
Οι ουλές της ακμής, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με τοπική εφαρμογή  τρετρινοϊνης ή αναπλαστικές κρέμες. Επεμβατικά θεαματικά αποτελέσματα έχουν τα lasers,  οι μικροκρύσταλλοι και τα χημικά peelings.